Stolování je velice důležitou společenskou činností. Člověk primárně nestoluje proto, aby se najedl, nýbrž proto, aby byl s ostatními lidmi.
Určitě jste jako malí slýchávali známou větu: “U jídla se nemluví.” Opak je pravdou. U jídla se s blízkými scházíme právě proto, abychom si mohli povídat. U jídla je často nejpříjemnější atmosféra, která nás přímo vybízí ke konverzaci.
Nechceme-li se u stolu dopustit faux pas, měli bychom se držet těchto základních pravidel:
- Nemluvíme s plnou pusou. Vždy nejdříve dojíme sousto, až poté můžeme pokračovat v konverzaci.
- Používáme ubrousek, abychom nehovořili se špinavými ústy. Pro tyto potřeby nepoužíváme vlastní kapesník. Používáme ubrousek, který nám obsluha připravila.
- Negestikulujeme s příborem v ruce. Asi není potřeba říkat, že nikomu není příjemné, když mu někdo šermuje nožem před obličejem.
- Neskáčeme si do řeči a nehovoříme příliš dlouho, aby se z dialogu nestal nudný monolog.
- V neposlední řadě bereme ohled na ostatní a nehovoříme příliš hlasitě.
Dalším pravidlům stolování se budeme věnovat v příštím příspěvku.